Happy BDSM

Nitta és Patrik: egy switch páros története

szexsuli, bdsm

Király Lea Betekintések a BDSM világába című könyvéből olvashattok itt egy részletet, később pedig Leával is olvashattok interjút a Szexsulin.

Ez a fejezet egy házaspár kapcsolati rendszerébe enged betekintés. Nitta és Patrik nem szokványosan gondolkozik a párkapcsolatról. Számukra természetes, hogy a másik fél – közös megegyezés alapján, a másik tudtával – külső viszonyt létesítsen akár azonos, akár ellenkező nemű partnerrel. A közöttük lévő kapocs nagyon erős, és nem tartanak attól, hogy bárki is veszélyeztetné kettejük szövetségét. Ettől még szerelmek, akár közös szerelmek is jönnek-mennek az életükben. Mindketten nyitottan és rugalmasan közelítenek a szokatlan kapcsolati hálóból adódó előnyökhöz és hátrányokhoz. Ami átsegíti őket a nehézségeken: az az őszinte és intenzív kommunikáció.

(…)

A fejezethez tartozó legfontosabb fogalmak

  • Switch: olyan személy, aki a BDSM-ben az irányító (domináns) és az irányított (szubmisszív) szerepeket is tudja képviselni akár egy kapcsolaton belül is.
  • BDSM: a mozaikszó értelmezése betűnként: a B a a kötözés (Bondage). A D jelenthet fegyelmezést (Discipline) és dominanciát (Domination). A D&S a dominanciát és alávetettséget (Submission) foglalja magába. Az S és az M betű (Sadism & Masochism) a szadizmus és a mazochizmus fogalmakat jelölik. Az S&M is kétszeresen értelmezhető. Az egyik a szadizmus-mazochizmus, ugyanakkor jelentheti, hogy rabszolga (Slave) és Mester/Úrnő (Master/Mistress). Az S egyszerre jelent szadizmust és szubmisszivitást/alárendeltséget is. Az M pedig mazochizmust és Mestert/Úrnőt is.
  • Mazochista: olyan személy, aki örömét leli abban, ha fájdalmat okoznak neki. A BDSM-ben azonban ez mindkét fél közös megegyezésével jön létre.
  • D/s kapcsolat: olyan BDSM kapcsolat, amiben a felek közt az egyik (domináns) uralkodik a másik (szubmisszív) felett. Szerepet kaphat benne az irányítás lelki oldala, de a testi is.
  • Játék: a BDSM együttlét elnevezése.
  • Szadizmus-mazochizmus (S/M): lényege, hogy az egyik fél (a szadista), a másik beleegyezésével fizikai fájdalmat okoz, amely elszenvedése a mazochistának örömet és kielégülést jelent. Előfordulhat szerepcsere is, így a kínzottból lesz kínzó és a kínzóból kínzott.
  • Domináns: az a fél, aki határozott, tekintélyt parancsoló, magabiztos, erős kisugárzással rendelkezik, és szeret irányítani.
  • Szub (alárendelt): aki kedveli a dominanciát és az irányítást, a felette való uralmat. Vannak, akiket csak az uralkodás lelki oldala vonz (pl. fegyelmezés, büntetések, alázások), vannak, akiket a testi fenyítés (pl. fenekelés) is – nevelési célzattal.
  • 24/7: olyan BDSM kapcsolat, amelyben életvitelszerűen élnek a résztvevők, azaz a köztük lévő alá-fölérendeltségi vagy akár egyéb szerepviszony folyamatosan fennáll. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy folyamatosan a BDSM-mel foglalkoznak.
  • Szadista: az a személy, aki kedvét leli a másik fél kínzásában vagy a másik szenvedésének látványában. A BDSM-ben azonban ez mindkét fél közös megegyezésével történik.

(…)

Nitta

Nitta képzelőereje élénk, gyors felfogású, érdeklik az elvont dolgok. Intelligens nő, aki szeret beszélgetni.

Nittát, ha nem látod, csak hallod, ahogyan beszél, felismered sajátos, kicsit magas hangszínéről, és közben konstatálod gyors lélegzetvételét. Ebben egyszerre van benne a lelkesedése és a helyzet, valamint a téma iránti izgatottsága. Hajlamos Nitta beszélgetés közben a másik szavába vágni, de ez is inkább csak a temperamentumából következik. Ha megkérdezed erről a témáról, akkor az a válasza, hogy még ha odafigyel, akkor sem mindig találja el, hogy mikor kellene belépnie a társalgásba.

(…)

Patrik

Fantáziadús, töprengő, választékosan beszél. Kíváncsi típus és intelligens férfi.

Mély hangja és az egész személyisége megnyugtató. Kiegyensúlyozott, nehezen lehet kihozni a sodrából. A temperamentumos oldala többnyire akkor jön elő, ha az alapszükségletei (étel, ital, pihenés, csend) nincsenek éppen kielégítve. Az ilyenkor felpezsdülő vérmérséklete egyfajta feszültség-levezetésnek felel meg. Patrik szerint főleg a domináns fél szerepében lényeges, hogy valaki önmagán tudjon uralkodni, aztán kezdjen el máson. Ő is így tesz.

(…)

Az első interjú

Az első találkozóra 2015. november 21-én került sor Nitta és Patrik lakásában. Bár teljesen ismeretlen emberként ültünk le beszélgetni (előtte email-ben egyeztettünk), a kezdeti feszültség hamar tovaszállt, és egyre több nevetés közben jöttek a kérdés-válasz körök.

(…)

Korotok?

Nitta: Én 29 éves vagyok.

Patrik: Én is 29 éves vagyok.

Jó. Egyébként semmit nem tudok rólatok a szerepköröket tekintve a BDSM-ben.

Nitta: Igazából switchként indultunk, de azóta eléggé állandósultak a szerepek.

Patrik: Igen. Legalábbis kettőnk között.

Nitta: Igen. Több partnerünk is van. Másokkal más szerepben is vagyunk, de általában kettőnk között Patrik szokott a domináns lenni.

Patrik: Így van! Tulajdonképpen poliamor kapcsolatokat próbálunk építeni, vagy kialakítani. Ez nem egyszerű feladatkör.

A poliamor mit is jelent pontosan?

Nitta: Többszerelműséget.

Patrik: Tulajdonképpen igen többszerelműséget. Nem lehet jól fordítani. Mert nyitott kapcsolatnak hívják a magyarban.

Nitta: Annyira nem nyitott, mert általában tudunk egymás partnereiről, meg ismerjük is őket. Ez nem az a fajta nyitott kapcsolat, hogy „szia, mehetsz bárhova és csinálhatsz bármit”, hanem ennél szabályozottabb.

Patrik: Igen. Ismerjük a párunknak a partnereit, vagy van közös partnerünk. Mindegyikre fennáll a lehetőség, és ez általában a szituációtól és a partnertől is függ.

Huh! Ez nagyon izgalmasan hangzik. Meséljetek még róla!

Patrik: Nem egy egyszerű életstílus. Mert ehhez nagyon-nagyon nem szabad kirekesztőnek lenni, továbbá racionálisnak kellene lenni, hogy legyőzz olyan dolgokat, mint például a féltékenység.

Nitta: Meg nagyon ismerni kell egymást.

Patrik: Igen.

Nitta: Igazából csak akkor mertünk ebbe belevágni, mikor már egy éve együtt voltunk.

Tehát ez meg lett alapozva.

Nitta: Igen.

Jó. Mindjárt visszatérünk oda. Az első kérdésem úgyis egy általános kérdés, méghozzá az, hogy számotokra a BDSM mit jelent. Bár kicsit már elkezdtünk erről beszélni…

Patrik: Nem baj.

Melyik rész érint benneteket a BDSM mozaikszóból, és általánosságban mit jelent nektek a BDSM?

Nitta: Én eléggé mazochista vagyok. Igazából szerintem születésemtől fogva. Már nagyon kicsiként is voltak ilyen vágyaim. Főleg ez érdekel. A D/s később kezdett el érdekelni, de inkább azért, mert eleinte még nem annyira bíztam meg a partnereimben, hogy azt, amivel a D/s jár, be is merjem vállalni.

Értem. Akkor a BDSM számotokra egy életforma? Lehet ezt mondani?

Nitta: Igen abban az értelemben, hogy időnként, ha fáradtak vagyunk, akkor nem foglalkozunk vele, és ez csak az életünk egy szelete. Szóval nem egyfolytában erről szól minden. Mert egy csomó minden egyéb is van.

Patrik: 24/7-ben, azaz a hét minden egyes napjában és percében nem tudnánk így élni. Nem lenne praktikus.

Nitta: Igen. D/s viszonyban vagyunk egy csomószor, de nem mindig.

Patrik: Nagyon el tudjuk már határolni, hogy mikor van a párunk olyan hangulatban, hogy a D/s-re fogékony legyen.

Nitta: Te tudod behatárolni. Én sajnos, amikor fáradtak vagyunk, akkor is próbálom Patrikot belerángatni. (Mosoly)

Patrik: De az a helyzet, hogy meg kell mondani a másiknak, hogy ha valami nem jó, vagy ha valami jó. Én értek az emberekhez és jól olvasok alapvetően, arcokról, mimikáról, beszédstílusból. Nittát meg aztán pláne pontosan olvasom, mert öt év alatt összegyűlt egy kis információhalmazom. És nem egyszerű. Ha az ember nem ismeri a partnerét, akkor kábé lehetetlen beazonosítani, hogy most belemenjünk a D/s-be, az alá- és fölérendeltségi játékba vagy sem. De nem szabad folyamatosan egy szerepkörben, például az alárendeltében, az irányítóéban stb., ragadni, vagy mindig csak ugyanazt a szerepet képviselni, hanem valamikor ki kell esni, és hétköznapi embernek is kell lenni.

Miért?

Patrik: Azért, mert ha folyamatosan egy D/s, azaz domináns-alárendelt viszonyban vagyunk, akkor nem vagyunk egyenjogú partnerek. Nem lehet ugyanúgy beszélni, mintha egyenrangúak lennénk. Nem lehet megbeszélni a napi teendőket.

Nitta: Így van, akkor nem lehet megbeszélni… Meg egy párkapcsolatban van egy csomó konfliktus, és azokat úgy kell általában lerendezni, hogy közben…

Patrik: Egy szinten vagyunk.

Nitta: Igen.

Világos. Nyilván akik 24/7-ben élnek egy alá-fölérendeltségi kapcsolatban, ők meg biztos másképp gondolják. De ahhoz más személyiségek is kellenek.

Patrik: Nem feltétlenül a személyiség számít. Nálunk az van, hogy mi így fektettük le a kereteket. De biztos a személyiség is meghatározza, hogy megy-e egy D/s a nap huszonnégy órájában vagy sem. Van, akinek az nagyon fontos, hogy folyamatosan domináns viszonyban legyen a partnerével. Én nem így vagyok vele. Nem érzem ezt fontosnak. Már csak azért sem, mert mi valóban switchek vagyunk. Mind a két oldalt, tehát az irányítót és az alárendelődőt is ismerjük, meg kedveljük, meg szeretjük. Igaz, nálunk beállt már nagyjából, hogy ki milyen szerepben van többnyire.

Nitta: Azért néha váltunk, de mostanában már elég ritkán.

Tudom, hogy furcsán hangozhat százalékban kifejezni, de ha mégis tennénk egy kísérletet, hogy mennyi százalékban vagy te a domináns, Patrik, akkor mit mondanál?

Patrik: Én kilencvenöt százalékra tippelnék.

Nitta: Én is.

Akkor az elenyésző, amikor köztetek szerepcsere van.

Nitta: Igen.

Patrik: Igen, de partnert folyamatosan keresünk. Akár a másik oldalra is.

Ez mit jelent?

Patrik: Azt, hogy mivel Nitta és köztem eléggé statikusak a kapcsolati viszonyok, ezt tisztáztuk az előbb, tehát Nittával én vagyok az irányító, ezért én keresek olyan partnert is, aki viszont velem lenne inkább domináns…

Így már értem.

Patrik: De én nagyon türelmes ember vagyok. Meg tudok maradni ebben a domináns szerepkörben. Én ezt alapvetően élvezem. Nitta mazochista, én meg valamilyen szinten szadista vagyok. Sőt eléggé. De mindemellett Nitta velem kezdett el először D/s kapcsolatba kerülni, és ez egy nagyon-nagyon lassú folyamat volt, amikor eljutottunk már olyan szintekre, ami másoknak azonnal menne, vagy megy.

(…)

A folytatást Király Lea Betekintések a BDSM világába című könyvében találjátok!

Borítókép: Unsplash/Illusztráció

Print Friendly, PDF & Email