Szex.Egészség

Fesztivál kisokos: szexuális úton terjedő betegségek

szexsuli_fesztivál_szexuális úton terjedő betegségek

Orális szexszel is terjedhetnek a szexuális úton terjedő betegségek, de ezt kevesebben tudják, mint azt, hogy óvszert használni  – ha szeretnétek elkerülni a nem kívánt terhességet és a nemi betegségeket – kell. Ilyenkor nyáron egy felmérés szerint több az egyéjszakás kaland, egy fesztiválon is nagyobb valószínűséggel megy bele az ember fia vagy lánya alkalmi szexbe. Ezért is gondoltam, hogy összeszedem nektek, mire figyeljetek, hogy biztonsággal és tudatosan vesszétek el a fejetek.

De mielőtt elolvassátok, mindenképpen kattintsatok át erre: a Semmelweis egyetem összeállítására a szexuális úton terjedő betegségekről, mert abból kiderül, hogy mennyire gyakori – higgyétek el, gyakoribb, mint gondoljátok – és hogy miért terjednek egyre jobban a világban a nemi betegségek. (Például az egyre korábban elkezdett szexuális élet miatt…) És, ami az egyik legfontosabb, hogy a nem kezelt szexuális úton terjedő betegségek évekkel később is okozhatnak gondot.

Kosz, kosz, kosz

Persze mindenki tudja, hogy egy fesztiválon kosz van, mégis figyelj a higiéniára. “Nem jó ötlet mondjuk egymás nemi szervéhez érni piszkos kézzel, mert nemi szerv gyulladást is okozhattok egymásnak – írja a Stop STD blog, amit a Belvárosi Orvosi Centrum STD és HPV centrumának orvosai írnak. Ezt a cikket az ő írásaik és Dr. Tamási Béla blogja alapján állítottam össze. A másik hülye baleset lehet, hogy kosz kerül az óvszer belsejébe, és igen, bár irreálisan hangzik, de a súrlódások a piszokkal komoly sérülést is okozhatnak.

Mindig használj óvszert!

Ez annyira alapintelem, de muszáj leírni újra és újra! Ha a partnered nem akar, az végtelenül gáz. Valószínűleg akkor másokkal sem akart óvszert használni, szóval nem igazán fontos neki se a saját, se a mások egészsége. Lehet bármilyen szexi valaki, ha nem akar óvszert használni, már nem is olyan szexi szerintem.

Ha nem vagy monogám kapcsolatban, ahol előzőleg tisztasági papíroztatok, vagyis voltatok szűrésen, mielőtt óvszer nélküli szexbe kezdtetek, akkor csakis óvszerrel szexelj!

Behatolás nélkül is kaphatsz szexuális úton terjedő betegséget

Az védekezés nélküli orális szex is kockázatos; a nyál sem jó síkosításra, mert vannak benne kórokozók. Orális szexszel a HPV is terjedhet, a HPV tévhitekről többet itt, Dr. Tamási Béla blogján olvashatsz. Korábban az egyik barátnőm mesélte, hogy ő idegen csávóknak csak celofánnal engedi kinyalni magát, ami elsőre meredeknek tűnik, de mivel fiúk és lányok is kaphatnak fertőzést orális szex közben, nem is tűnik annyira hülyeségnek így már. Szóval orális szex csak óvszerben, illetve a Stop STD blogján találtok egy jó leírást arról, hogyan készítsetek dental damet, latex lapocskát a nyaláshoz.

Készülj előre!

Ha már eleve olyan szándékkal mész, hogy jó lenne összeszedni valakit, készülj előre óvszerrel, kézfertőtlenítővel, esetleg kis tisztasági kendővel, dental dammel. És azt sose felejtsd el, ha az alkalmi partnerednek bármelyik is ciki, akkor nem elég körültekintő, és nem igazán érdekli a biztonságos szex…

Borítókép: Unsplash

Print Friendly, PDF & Email