Szex.Egészség

Vibrátorcsere program: így csökkentsd az “ökológia ágynyomod”!

szexsuli, vibrátorcsere, fenntarthatóság

Nem, nem és  nem: szóval a vibrátorcsere nem arról szól, hogy egymás között cserélgetjük a régi vibrátorainkat – azért a vibrátor mégsem használt ruha. Hanem arról, hogy védjük meg közösen a Földet, és ha már szelektíven gyűjtöd a hulladékot vagy hordasz magaddal vászontáskát, akkor a szexuális életedben is tudsz törekedni a fenntarthatóságra.

Bozsik Sándor a kecskeméti Intim Kuckó szakmai mentora, ötletgazda, öt éve találta ki a programot, és egyre többen élnek is a lehetőséggel, vagyis be mernek menni egy használt vibrátorral egy szexshopba.

Mit jelent az egészen pontosan, hogy vibrátorcsere? Elsőre az embernek nem a fenntarthatóság jut eszébe…

Szexelj egy élhetőbb földért!:) A hétköznapi élet számos más területén ez már egy általános trend, hogy amit tudunk azt szelektíven gyűjtünk és próbáljuk visszakeringetni az újrahasznosítás körforgalmába, legyen az egy egyszerű műanyag flakon vagy akár egy komolyabb elektromos háztartási gép. Miért ne lenne ez másképp a szexuális segédeszközök esetében, hiszen ezek többsége szintén elektronikus működésű: elemes, akkumulátoros, hálózati, amiben motor dolgozik, tele fém és műanyag alkatrészekkel. Igen, ezeket is lehet, kell újrahasznosítani, illetve az akkumulátoros termékeknél ezt kötelezővé tenném, hiszen egy elem, akkumulátor rendkívül sok káros anyagot tartalmaz, ami nem kellene, hogy a földbe kerüljön. 

Mi történik a leadott vibrátorokkal?

Néhány évvel ezelőtt még egyszerűbb dolgunk volt a visszagyűjtéssel mert szinte csak az elemes készülékek voltak elterjedve, most viszont már nagy számban vannak jelen az erotikus piacon is az újratölthető, akkumulátoros szexkellékek. Ezeket bizony most már nekünk is szelektálni kell mert, amíg az elemes szexkellékek esetében a darálós megsemmisít technikát alkalmazzák, addig az akkumulátoros szexjátékoknál előtte azt mechanikusan el kell távolítani és csak azután mehet a darálóba. A folyamatot annyiban könnyíti meg a rendszer, hogy mi kiskereskedők vagyunk, azaz csak visszajuttattjuk a beszállítónak, a nagykernek és ők központilag teljesítik a szelektív megsemmisítés végső folyamatát.

Mióta van nálatok ez a program? 

Most, hogy rákérdeztél, döbbentem rá, hogy már közel öt éve áll a rendelkezésükre ez a lehetőség a környezettudatos és szexuálisan aktív vásárlóink részére. A hazai erotikus piacon 2014 júniusában, elsőként indítottuk el a vibrátorcsere programot. Eltelt öt év, de azóta sem hallottam más üzletekről, akik alkalmazták volna ezt a lehetőséget.

Azt azért fontos tudni, hogy ma már EU jogszabály kötelezi a forgalmazókat az általuk értékesített elektronikai termékek megfelelő visszagyűjtéséről. Bízom benne, hogy egyre több vásárló érzi úgy, hogy a szexuális élvezethez használt szexjátéknak nem a kert végében elásva, vagy csak úgy kidobva a kukában van a megfelelő helye.

Mennyire merik ezt Magyarországon megcsinálni az emberek?

Az első hónapban azért óvatosan körbenéztek előtte, hogy van-e más is az üzletben és csak úgy merték elővenni a régi készülékeket. De, ma már ez is része lett a napi rutinnak és nem csinálnak ebből olyan nagy gondot. Az első évben még mindenki visszahozhatta a régi elemes készülékét, függetlenül attól, hogy hol vásárolta azt, ma már viszont csak a saját értékesítésünket fogadjuk vissza. Egyrész azért is, mert ahogy említettem ma már szinte csak újratölthető készülékeket vásárolnak, ami más visszagyűjtési és tárolási körülményeket igényel, illetve ahogy jeleztem az EU jogszabály már kötelez minden üzletet a visszagyűjtésre. Sajnos a webáruházas értékesítésnél van még egy nagyon nagy visszatartó tényező a visszaküldésre, hiszen a szállítási költségek nagyon magasak és ez bizony elég visszatartó erő nem beszélve a vele járó kényelmetlenségekről. 

Hogy látod lehet-e “fenntarthatóan” szexelni? Csökkenteni az “ökológia ágynyomot”, ahogy a találkozónkon fogalmaztál? Adnál-e néhány tippet, ha számomra fontos a környezetvédelem, de a szex is, mire figyeljek?

Például javaslom, hogy a következő elektronikus szexkellék, amit vásárolsz, legyen újratölthető, akkumulátoros! Felejtsd el az elemes készülékeket: állj meg egy pillanatra és nézz körbe a háztartásodban, hogy vajon hány elemes készüléked van még otthon, de szerintem már csak a fali órád működik azzal (ha van).

Az erotikus piacon jelenlévő, úgynevezett kozmetikai termékek, mint például a síkosítók, szintén nagy átalakuláson mentek keresztül. bizony ma már itt is a fentarthatóság van előtérben, így nagy választékban megtalálsz a természetes alapanyagokat felhasználó márkákat, akár lebomló csomagolásban is. Sajnos az óvszer piac még várat magára, hiszen itt nagyon fontos a megfelelő biztonság és ezt ezidáig nem tudták megoldani lebomló, környezetbarát módon. 

A szexkellékgyártók ma már nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy ne csak a végtermék, de maga a gyártási folyamat is a legkisebb károsanyag kibocsájtással történjék és ebben bizony nagy előrelépés történt az évek során.

Összefoglalva, a vibrátorcsere program csak egykis része a folyamatnak, de remélhetőleg a sok kicsi próbálkozásból, összefogásból azért nagy eredmények születnek és így vagy úgy, de mi is hozzájárulhatunk környezetünk megóvásához.

Kattints a képre!


Print Friendly, PDF & Email