Szex.Art

Jó fej magyarok: Miss PINA

szexsuli, pinazine, feminista

Az Instagramon jött velem szembe igazi, jóféle feminista “pinás” tartalom egyenesen Miss Pinától. Megdobbant kicsi szívem, mert magyarul nemigazán szoktak ilyen tartalmat tolni a közösségi médiumokban. Írtam is egy levelet Miss Pinának, aki e-mailben válaszolt is a kérdésekre, íme:

Névvel vagy név nélkül? Hogy csináljuk?

Nekem is nagyon izgi az egész, főleg úgy, hogy a PINA még nincs is egy hónapos és már ilyenekben vehet részt!
Még egyelőre szeretnék a Miss Pinánál maradni, nem tudom, hogy lesz-e valaha is face reveal, most így a legjobb nekem. Húú, szóval magamról: 19 éves, fehér, cisz lány vagyok, aki feminista. Röviden. Mindig is érdekelt a feminizmus és a nemek különböző feladatainak/céljainak értelmezése. Egy pár éve kezdtem el jobban elmélyülni a művészetekben, továbbtanulás miatt és igazából itt kapcsolódott össze a kettő: női- és a feminista művészet.

Mi ez az egész “pinázás”? Mi az a Cunt Art mozgalom egyáltalán?

Nos a pinázás. Hogy az érthető legyen, elmesélem az elősztorit…Igazából már régóta hajtott a vágy, hogy készítsek/alkossak valami kézzel foghatót és a választásom a zine műfajára esett, ami igazából
egy ilyen kis “házi készítésű” kiadvány, magazin. Azt rögtön tudtam, hogy valami feminista hangvételű, egészen polgárpukkasztó dolgot szeretnék csinálni. Így jött össze a feminista művészet 70-es évek beli Cunt Art, azaz Pina Művészet mozgalma. Az instagramos profil, csak egy online felület, ahol beharangozom a PINA-t és hirdetem az igét, ameddig a valós zine el nem készül. A digitális kontentem elég hasonló azzal, mint amit a PINA-ba írok, sőt össze is függ.

A Cunt Art mozgalmának lényegét (a nők saját testének visszafoglalása a férfiak tekintete, a “male gaze” alól) szeretném összevetni a mai közösségi médiábán főként a nők testére irányuló szabályozásokkal (freethenipple mozgalom, nők testének hiperszexualizálása…stb). Tehát a PINAzine-ben szeretném bemutatni a “régi” Cunt Art művészetet és annak eszményét és ezt vetem össze a mai feminista mozgalmakkal, művészettel főként a közösségi médiában. Így a pinázás egyfajta polgárpukkasztásként és hommage-ként szolgál a Pina művészethez.

Milyen reakciókat kapsz erre az egészre? Fogják?

Egyelőre, szerencsére, csak pozitív visszajelzéseket kaptam a harcostársaimtól és a közönségtől, úgyhogy lehet számítani különféle kollabokra! Nyilván a pinamatricázással is a kedélyeket borzolom, hiszen már pár matrica le lett tépve, de hé, így legalább tudom, hogy amit elterveztem, az valóban polgárpukkasztó.

Mi a célod vele? Mi a PINAzine jövő képe?

Különösebb világmegváltó, hatalomra törő célom nincs ezzel az egésszel. Én mindenképp folytatom, ha van rá igény akkor az meg külön öröm számra. Tervezek még különböző special edition PINA kiadásokat, például a magyarországi menstruációs szegénységről. Szeretném bemutatni az embereknek a női művészetet és a feminizmust
egy más szemszögből, és nyilván jól esne, ha ezzel valamilyen szintű változást elérnék pár ember életében. Például, azt, hogyha meglát az utcán egy matricát, amire rá van írva, hogy PINA nem szakítja le. Legyünk már kicsit elfogadóbbak, na! Az Instán szeretnék felépíteni egy támogató és elfogadó közösséget, a zine-el pedig egy kicsit tanítani szeretném a társadalmat, vagyis, azt aki vevő rá. Úgyhogy akit érdekel, lesse az Instagram oldalt, a @pinazine-t ! Igyekszem minden szabad percem és energiám beleforgatni, de a suli-munka mellett kicsit nehézkes, mivel ez egy egyszemélyes projekt. Viszont a nagyon hiperszuper támogató barátom ott segít, ahol tud. Így a zine is jól halad a nyomda felé, kézbe vétel valószínűleg december elejétől lesz lehetséges. Addig is tessék keresni Budapesten a pinamatricákat!

Kattints a képre és kövesd a Szexsuli Instáját is!

Borítókép: @pinazine

Print Friendly, PDF & Email