Szex.Art

Sex Education: na, ez a sorozat kerüljön a NAT-ba

netflix nemzeti alaptanterv sex education

*SPOILER VESZÉLY*

Ha nem láttátok még a Sex Education című sorozatot, aminek a második évada januárban jött ki Netflixen, akkor nézzétek meg, mielőtt elolvassátok ezt a cikket, mert tényleg lehet belőle tanulni a szexről – kötelezővé tenném középiskolában, bár valószínűleg ahhoz, hogy ilyesmi kerüljön a Nemzeti Alaptantervbe Magyarországon kell aludni pár száz évet…

Közös maszti, vaginizmus, esemény utáni tabletta, zaklatás, slutshaming (nem tudok jobb fordítást ‘ribancnak bélyegzés’), hetero és gay szex…tényleg minden van, ami nagyon aktuális. Mondjuk az is igaz, hogy szexkérdésekben mindig minden aktuális.

Nyitójelenet: a csaj lovagol a pasiján, és amikor elélvez, párnát szorít a pasija arcához. Kiderül, hogy mindig ezt csinálja, ami a pasit rettentően zavarja, és megpróbál tanácsot kérni főhősünktől Otistól, meg az anyjától is, de a problémára a megoldást azt hozza, hogy végre megbeszélik a barátnőjével, hogy mi a bibi. Annyira átérzem, mert ezer évvel ezelőtt én is paráztam azon, hogy bénán nézek ki orgazmus közben. Hihi, szerencsére ezen rég túlvagyok, de akkor is a szívembe zártam a jelenetet, amikor szétcelluxozzák egymás arcát, hogy mindenki egyenlő esélyekkel induljon szex közben, legyenek közösen és vállaltan csúnyák, hogy feloldják a csaj szorongását.

Lehetne a Nemzeti Alaptanterv része az is, hogy hogyan lehet itthon esemény utáni tablettához jutni. Sajnos nem úgy, ahogy a briteknél – besétálnak a patikába, válaszolnak néhány kérdésre és kapnak. Szóval azért bírom a Sex Educationt, mert beszélnek benne a szexegészségről is, például arról, ha részegen nem húztál gumit, akkor ne imádkozz, hanem cselekedj! És cselekedj akkor is, ha egy pasi kéretlenül rád veri a farkát egy buszon, és senki nem segít rajtad.

Egyik nagy kedvenc témám a dirty talk – mocskos beszéd – is szóba kerül, nem is akárhogy:) Az egyik tanárnő próbálja rávenni a drámatanárt, hogy szex közben ribancozza már le, aki képtelen rá, ezért végül kitalálják, hogy dugás közben a könyhai eszközök neveit sorolja dirty talk hangsúllyal, ami szerintem rohadt vicces. Felvetettem a pasimnak, hogy próbáljuk már ki, de már előre elröhögtük magunkat…

És ehhez kapcsolódóan kerül szóba a slutshaming, a ribancnak bélyegzés, mert amikor kiderül a suliban, hogy a tanárnő szereti a dirty talkot, rögtön hatalmas feliratok jelennek meg a sulifolyosón, miszerint a tanárnő egy ribanc, és ez a vonal is olyan szépen “kezelésre kerül”, igaz, hogy csomó poént lelőttem már a cikkben, de ezt nem fogom. Nézzétek meg!:)

Az külön szép ebben a Netflix sorozatban, hogy a meleg vonal nem merül ki egy karakter vívódásaiban – fiúk, lányok, mindenki hozzárakja a magáét, és a tanulság az, hogy nem feltétlenül fekete vagy fehér a kérdés, vannak köztes színek is:) Szuper lenne, ha itthon sem törne ki senkit frász, ha csókolózó pasikat lát az utcán – az érzékenyítéshez tökéletes segédanyag lehetne ez a sorozat a magyar sulikban. De nem csak középiskolásoknak kéne megnézni, felnőttek is tanulhatnak belőle simán, mert ugye a szexről mindig lehet tanulni, nemcsak tizenévesen.

GYERE ÉS IRATKOZZ FEL A SZEXSULI HAVI HÍRLEVELÉRE!

 

 

Borítókép: Sex Education/Netflix

Print Friendly, PDF & Email