szex.eg

Attól még, hogy nincs transzismerősöd, te is lelketlenebb országban élsz kedd óta

transzgender, transznemű

“Kedden elfogadta a magyar parlament Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által beterjesztett salátatörvényét, melynek egyik eleme jogilag ellehetetleníti Magyarországon a nemváltást” – írta az Euronews. Ezt  azt jelenti, hogy 33-as paragrafus értelmében az anyakönyvi nyilvántartásnak az állampolgárok születéskori nemét kell tartalmaznia. Vagyis hiába vagy transznemű, a személyidben akkor is benne lesz örökre, hogy milyen testbe születtél…

Mielőtt azt gondolod, hogy ez téged egyáltalán nem érint, mert nem ismersz senkit, aki ebben a cipőben jár, sőt azt gondolod, hogy nem is fogsz, meg különben is miért olyan nagy cucc ez az egész, nézd meg Molnár Emma áprilisi videóját:

akiknek ez a mindennapjait, a mindennapi életét változtatja majd meg. Ez a törvény konrétan teret ad az uszításnak, az előítéleteknek, a megbélyegzésnek, és ez sokkal többről szól, mint hogy beszólnak az utcán. Nem csak arról, hogy összesúgnak a hátad mögött és csúnyán néznek rád, hanem például arról is, hogy transzneműként – például transzférfiként – simán befektetnek a nők közé egy kórházi osztályon…

“A transzneműek nem várnak el megkülönböztetett bánásmódot – de azt igen, hogy emberszámba vegyék őket, és miközben a világon egyre több ország kormánya tudatosan, társadalmi szinten kezeli a transzneműeket sújtó diszfóriát, ne visszafelé lépegessünk az emberi jogok létráján.”

Ezt nyiltakozta a transznemű aktivista, Ónodi Adél Steiner Kristófnak egy wmn-en interjúban, és ebben benne van minden, ami a magyar törvénnyel kapcsolatban baj. Én úgy szeretek olyan európai városba utazni, ahol simán sétálhat mindenki kézenfogva a szerelmével teljesen mindegy, hogy milyen nemi leosztásban. Az ott akkor nekem egy üzenet az elfogadásról, arról hogy ez a város, ez az ország nem gyűlöl, mert valaki szerint m á s vagy.

Az egész Szexsulinak ez a célja, az üzenete, hogy itt nincsenek előítéletek, és hogy egy közösség akkor lehet mindenki számára boldogan élhető, ha nem akarjuk megmondani a másiknak, hogy hogy kéne élnie szerintünk, ha nem szégyenítünk meg valakit a vágyaiért, az érzéseiért. És ez az, ami itthon annyira el van b@szva, és minden kisebbség meg kapja szépen sorban a magáét, hogy tudja, hol a helye. A gyűlölet az ország nitrója, és sajnos nincs elég civil erő, hogy kiálljanak egymás ügyeiért is az emberek.

Berencsi Eszter t egy ideje követem az Instagramon és kövessétek ti is, ha még nem, mert Eszter olyan őszintén, nyitottan áll ki magáért és mindenkiért a témában, nemcsak most, hanem mindig, tényleg ismerjétek meg!

berencsi eszter

 

Fajt Alexet kérdeztem még Instagramon, nem bánná-e, ha ezt a bejegyzését betenném a cikkbe, olvassátok el, mert Alex is őszintén beszél a közösségi oldalain a témáról, ahogy Eszter, ő is saját történetén keresztül mutatja be az utat. Őt is kövessétek, ha eddig nem tettétek!

 

View this post on Instagram

 

Drága Társaim! Az, ami ma történt felfoghatatlan. Tudom, hogy sokan a társadalmunkban nem tudnak azonosulni ezzel a problémaval, hiszen a népesség csekély százaléka él transzneműként. Nem tudok nektek olyan példákat mondani, amikkel mi transzneműek naponta szembesülünk és ti ezt teljességgel át tudnátok érezni, vagy azonosulni vele. De már nem is akarok példákat sorolgatni, mert ezt még a legempatikusabb ember sem tudná felfogni. Nem azért, mert nem akarja, hanem mert képtelen egy cisznemű a transzneműséggel azonosulni. Nem is kell elég annyi: jogfosztottak vagyunk. A kormány ma elvette tőlünk azt a jogunkat, ami ILLET minden magyar állampolgárt: hogy saját maga dönthesse el ki és mi akar lenni. Ami valójában nem is lenne fontos egy olyan világban, ahol nem számít mi szerepel az okmányaidban.. Ha nem lenne ez az ország ennyire gender centrikus, ha nem kéne bizonygatnunk, hogy de én igen is férfi/nő vagyok – igen? az vagy, ami papírjaidban áll!! Nem szimplán magyar jogokról beszélünk, hanem EMBERI jogokról! Nincsen szó, nincsen tett, ami bárkit vígasztalhat és itt nemcsak a máról van szó, hanem egy egész életről. Nem napokról vagy hetekről, hanem évekről, évtizedekről. Szomorú vagyok, mert ha a saját szülőfölded kitagad, megtagad, megszégyenít majd kiköp, akkor hol lelhetnél otthonra? sok vadidegen közt, egy ismeretlen országban? Én ma hontalan lettem, ahogyan sokan mások is. Ennek az országnak csak az adóm kell, meg a munkaerőm, de valójában én csak éltetem őt, fenntartom, amíg ő eltapos és semmit nem ad cserébe. Mindent elvesz, amit el tud venni lásd: a nevemet, a nememet, a jogomat. Szomorú vagyok. Hova tovább innen? #transrightsarehumanrights #translivesmatter

A post shared by fajt alex (@fajtalex) on

Végül pedig mindig aktuális a Budapest Pride összeállítása, hogy mit tehetsz te, hogyan segíthetsz a közösségnek egyébként apró dolgokkal, olvassátok el itt!

Borítókép: Unsplash

Print Friendly, PDF & Email