Etikus Pornó

Bárcsak minden ajtón pornósok kopogtatnának;)

pornó

Már egy ideje mondom, hogy új-zélandi akarok lenni:) Amikor megláttam ezt a társadalmi célú hirdetést, amiben két pornós teljesen meztelenül bekopogtat egy átlagos új-zélandi családhoz, én tapsoltam, komolyan. A gyerekek online biztonságának fontosságára, és benne a szülők felelősségére mutatnak rá eléggé figyelemfelhívó módon és ráadásul egy valódi, 21. századi problémára hívják fel a figyelmet: a pornó nem használati utasítás mások testéhez.

Már sokszor leírtam, mit gondolok a mainstream pornóról, meg az etikusról. Na, meg arról, hogy miért muszáj a pornóról beszélni, beszélgetni a gyerekeddel, a partnereddel.

Szabad fordításban a pornósok és az anyuka közötti párbeszéd nagyjából ez:

– Helló, Sue vagyok, ő itt Derek. Azért jöttünk, mert a fia éppen most keresett ránk, hogy megnézzen bennünket.

– Matt, drágám, gyere, téged keresnek! Magukat nézi online?

-Igen, a laptopján, az IPadjén, Playstationön, a saját telefonján, a maga telefonján, okostévén, kivetítőn…Mi felnőtteknek “adunk elő”, de a fia csak egy gyerek. Lehet, hogy nem tudja, hogy hogyan működik egy valós kapcsolat, mert mi nem beszéljük meg előtte, nem kérünk egymástól engedélyt, csak belevágunk.

– Sosem viselkednék így a valóságban – jegyzi meg a pornószínész pasi. Én meg azt jegyzem meg, hogy ez a kedvenc mondatom a reklámból, mert a jó szex egyik alappillére a közös beleegyezés, és muszáj erről sokat beszélgetni.

-Oké, Matty, ideje, hogy beszélgessünk az online és a valódi kapcsolatok közötti különbségről – ezt már az anyuka mondja a gyerekének, és a narrátor hozzáteszi, hogy nincs abban semmi szégyellnivaló, sokan a pornóból tanulják meg a szexet, de érdemes tisztázni, hogy a valóság nem így működik.

És a lényeg, hogy  a videó elvezet egy állami honlapra – nézzétek meg, érdemes – ahol nemcsak a pornó veszélyeire hívják fel a figyelmet, hanem minden online parára, ami csak egy gyereket (de felnőttet) is érhet. És nemcsak felhívják a figyelmet, hanem komplett megoldásokat is javasolnak. Például arra, hogy hogyan beszélj a gyerekeddel a pornóról a következőket írják:

  • Keresd meg a megmegfelelőbb pillanatot! Fontos a jó időzítés.
  • Figyelj arra, amit a gyerek mond!
  • Mondd el, hogy a pornó nem a valóság!
  • Beszéljetek a közös beleegyezésről!
  • Legyél türelmes!

Borítókép: keep it real online

Print Friendly, PDF & Email