Szex.Egészség

Ezekben az országokban jól oktatják a szexet a sulikban, és jé, alig van tinédzserterhesség

szexoktatás, tinédzserterhesség

Én 1980-ban születtem, én vagyok az a nemzedék, aki hiába tartotta be a kisdobosok hat pontját, már nem lett úttörő. Az első emlékem erről a szex témáról, arról például, hogy hogyan lesz a gyerek, a Sehány éves kislány című könyvből van, amit megnéztem vagy százszor, ha nem ezerszer. De igazából ez a könyv nem magyarázza meg, hogy a baba hogyan kerül egészen pontosan az anya hasába.

Aztán a mi sulinkban azon kívül, hogy jött a valamelyik betétgyártó, és csomagokat osztogatott a lányoknak, meg volt is valami beszélgetés – szigorúan külön a fiúktól, de arról egyáltalán nem hallottam, hogy létezik olyan dolog, hogy óvszer, és az mire való. Emlékszem a nagyanyám rákvörös fejére, amikor a Gorenje-láz idején kimentünk nyugatra vásárolni, és a pénztárnál a csokik mellett megláttam egy nagyon menő dobozkát, és kértem, hogy azt vegyék meg nekem. A nagynéném felröhögéséből tudtam, hogy az valami nem gyerekeknek való dolog. Évekkel később esett le, hogy az óvszer volt.

Engem mindig nagyon érdekel, hogy hogyan csinálják mások. Hogy csinálják például más országokban a szexoktatást a sulikban?

Egyáltalán nem meglepő módon van összefüggés az iskolai szexoktatás és a tinédzserterhességek száma között. (A linken erről bővebben is olvashattok, ott megnézhetitek a magyar számokat is.) Most Európát néztem csak, ahol a leghatékonyabbak a svájciak és a hollandok, vagyis náluk van a legkevesebb tinédzserterhesség.

https://www.ohsuli.hu/2020/02/05/sex-educationnetflixnemzeti-alaptanterv/

A hollandoknál az a hozzáállás, hogy a szexualitás természetes része az életnek, ezért meg kell tanítani a gyerekeknek. Konkrétan kötelezően ajánlott tananyag a szexoktatás négy éves kortól – nyilván a saját korának megfelelő stílusban. Itt találtok egy kapcsolódó magyar anyagot a Hintalovon Alapítványtól. Nemcsak arról tanulnak hogy, hogy van ennek az egésznek a biológiája, hanem a szexuális sokféleségről is beszélgetnek. Hogy van olyan, és nem gáz, mert nem kell egyformának lennünk, és attól még nem kell gyűlölnünk egymást. Tanulnak arról is – itthon, ez de elképzelhetetlen sajnos – hogy mitől oké egy párkapcsolat, az egymás tisztelete stb.

Itt van 30 másodperc abból, hogy milyen az első szexóra – bár nevezzük inkább érzelmi testtudatosság órának. Az óvonő az ölelésről kérdezgeti a gyerekeket, arról, hogy kit ölelünk meg, illetve mit tehetünk azzal, akit szeretünk. Cukin válaszolnak a gyerekek: megpuszilhatjuk, vagy összeházasodhatunk vele.

Nem bírom megállni, muszáj ezt a másik videót is betennem: ebben 11 évesekkel beszélget a tanárnő arról, hogy mit jelent az, ha randizol valakivel. Éppen úgy  jelentkeznek és válaszolnak a gyerekek mint matekórán, de itt a válaszok a randizással kapcsolatosak. “Ha randizol, nagyon ideges vagy, remegsz, meg elpirulsz” – ezt már tudják a 11 évesek is.:) Sőt, arról is beszélgetnek, hogy hogyan kell szakítani valakivel: megtanulják, hogy üzenetben szakítani valakivel parasztság.

Svájcban szintén elkezdik az oktatást 4 és 8 éves kor között – nincs egy egységes módszer, régiónként, nyelvterületenként eltérés lehet. Ami biztos, hogy van szexuális oktatás náluk, és ezt baromi jól csinálhatják, mert ők még a hollandokat is megelőzik, náluk van a legkevesebb tinédzserterhesség Európában. Itt sem állnak meg a “Hogyan lesz a gyerek?” kérdésnél: a családon belüli erőszakról vagy az abortuszról is beszélgetnek nyilván a megfelelő életkorban.

——————————————————————————————————————————–

A cikk végén pedig segítsetek légy szíves: keresek olyan Magyarországon tanító tanárokat – akár általános iskolai, akár középiskolai pedagógusokat – akik valamilyen formában szívesen mesélnének nekem a magyar iskolákban folyó szexedukációról. Ha tanár vagy, írj nekem az eszter.jambor@szexsuli.hu címre!

Borítókép: YouTube

Print Friendly, PDF & Email