Szex.Egészség

Néhány mesekönyv, hogy nyitott és elfogadó emberré váljon a gyereked

mesekönyv meseország mindenkié

Valószínűleg akkor is hallottál már a Meseország mindenkié című mesekönyvről, ha nincs gyereked, meg úgy egyáltalán nem érdekelnek a mesekönyvek. A Labrisz Leszbikus Egyesület gondozásában megjelent egy mesekönyv, ami a klasszikus meséket újra értelmezi: van benne cigány Pöttöm Panna, leszbikus Hamupipőke, sárkányölő pincérlány, háromfülű nyúllal, mélyszegénységből, bántalmazó családból érkező és örökbefogadott gyerekhős. Emiatt aztán el kezdtek aláírásokat gyűjteni kedves homofób emberek, hogy tiltsák be, hiszen a betiltás intézménye mindig is tök jól működött a történelemben. Ja, nem… Egyébként a pontos előzményeket elolvashatod a csodálatos Neményi Márton cikkében az nlc-én. Közben én meg felállva tapsolok, mert ezt tette ki hétfőn a Labrisz Facebookra – vagyis viszik a könyvet, mint a cukrot.

Na, de erről jutott eszembe, hogy ajánlok nektek még jó, magyar nyelven elérhető mesekönyveket, amiben nem jön a szőke herceg fehér lovon a királylányért, maximum a másik szőke hercegért. Vagy úgy egyáltalán olyan témákat feszegetnek, amiről muszáj beszélgetni a gyerekkel a saját nyelvén, hogy nyitott, elfogadó felnőtt legyen belőle, ne tojásdobáló “csakanégyfalközöttcsinálják” agresszor.

Az állatok szerelmi élete

Azt nem tudom, hogy a nemzetet a “buzilobbitól” féltő agresszív politikusok, mit éreznek a meleg állatok iránt, vagy azzal kapcsolatban, hogy a csikóhalaknál a hím hordja ki a bébiket, de ez a könyv mindenkinek kell. Nemcsak gyerekeknek!

“Érdemi felvilágosítás híján a szaporodás rendkívüli sokfélesége mellett arról sem értesül az élő környezetének megismerésére törekvő, ilyen irányú gerjedelmeit csak a módszeres köznevelés hatására elveszítő embergyerek, hogy a szexuális magatartásformák nem szorítkoznak a különböző nemű egyedek közötti interakciókra. Vagyis, hogy a másság általánosan elterjedt jelenség az egész állatvilágban” – írja a könyvről Vajna Tamás a Qubiten.

Lili és a bátorság

“A mese Liliről szól, akinek egy cirkusz az otthona. Sok barátja van a társulatban, de leginkább a Bűvész áll hozzá közel, vele tölti a legtöbb idejét. A kislány arról álmodozik, hogy egyszer majd ő is a Cirkusz Királynője lesz, Anyukájával egyetemben. Ám ehhez rengeteg bátorságra van szüksége, amit a Bűvész segítségével próbál elérni. A férfi ezt kihasználva támogatás helyett egészen mást csinál a kislánnyal. A kérdés az, hogy Lili legyőzve szégyenérzetét, felfedve titkát, mer-e szólni valakinek, vagy egyedül próbál túljutni az őt ért rossz dolgokon” – írja az Édeskiskönykritikák Paulik Móni és Vincze Zsuzsi közösségi finanszírozásban megjelent könyvéről.

Ismerj meg és fogadj el!

Napos Oldal a Sérült Emberekért Alapítvány korábban már kiadott egy kötetet Napos mesék – Ismerj meg és fogadj el! címmel, amelyben olyan történetek szerepeltek, ahol a főszereplők valami olyan tulajdonságukból kovácsoltak előnyt, amelyet mások hátrányként láttak – írja Andersen Dávid az nlc-n. A digitális kiadásba én is írtam egy történetet egy kislányról, akinek robotkarja van. Támogassátok a Napos Oldal Alapítvány munkáját, ha tudjátok, vegyetek Napos mesék mesekönyvet!

Print Friendly, PDF & Email