Szex.Egészség

Fenntartható szex 1.: fogamzásgátló módszerek

green guide szexsuli fenntartható szex fogamzásgátló módszerek

Tudjátok ez az a hónap, amikor a Valentin-nap miatt felesleges hülyeségeket  kell vennetek egymásnak vagy magatoknak, de pont azért, hogy ezt ne tegyétek vagyis tegyétek tudatosan fogtunk össze a Green Guide csapatával (ők csinálják Budapest menő zöld térképét) és egész februárban a fenntartható szexről találtok cikkeket és Instagram posztokat a Green Guide-nál és itt nálam, a Szexsulin is.

Most februárban (2021) minden szerdán találtok egy új cikket egy újabb adag fenntartható szextippel. Először a védekezés, aztán a szexkütyük fenntarthatóságáról szedünk össze nektek jó infókat, végül pedig a nagy kedvencemről, az etikus pornóról lesz szó.

Én pár éve próbálkozom a fenntartható ruhavásárlással, és ott is világosan látszik, hogy ezer és egy szempont van, hogy mi alapján fenntartható egy ruha vagy bármilyen termék. Minél jobban beleásod magad, annál jobban megőrülsz, hogy hiába akarsz, nem tudsz tökéletes vásárlói döntést hozni, mert most mi a fontosabb neked, hogy a lehető legközelebb gyártsák a ruhádat vagy hogy környezetkímélő alapanyagokból legyen. Pont így van a fenntartható szexszel is. Szóval itt most nem megmondjuk, hogy mit is kell ahhoz tenned, hogy végtelenül fenntarthatóan szexelj, hanem szempontokat adunk, információt, te pedig ki tudod választani, hogy melyik elv áll a közelebb hozzád, vagy mit tartasz fontosabbnak. A Green Guide is arra buzdít, hogy a lehetőségek közül, ha tehed, válaszd a legfenntarthatóbb verziót, és ehhez én is tudok teljes szívvel csatlakozni.

AZÉRT ÍROM NAGY BETŰVEL EZEKET, MERT SZERETNÉM, HOGY MIELŐTT BELEVETITEK MAGATOKAT A FENNTARTHATÓ SZEXBE, MINDIG MÉRLEGELJÉTEK A SAJÁT BIZTONSÁGOTOKAT, AZ EGÉSZSÉGETEKET! IGEN, ÓVSZERT HASZNÁLNI NEM FENNTARTHATÓ, UGYANAKKOR MEGVÉD A NEM KÍVÁNT TERHESSÉGTŐL ÉS A NEMI BETEGSÉGEKTŐL, ÉS A LEGOLCSÓBBAN HOZZÁFÉRHETŐ BÁRKI SZÁMÁRA. ÉN NAGYON HISZEK ABBAN, HOGY MINDENKINEK A SAJÁT TESTRESZABOTT MEGOLDÁSAIT KELL MEGTALÁLNIA. AZ, HOGY VALAMI MENNYIRE BIZTONSÁGOS FOGAMZÁSGÁTLÓ MÓDSZER NINCS ÖSSZEFÜGGÉSBEN AZZAL, HOGY MENNYIRE FENNTARTHATÓ SAJNOS.

Kezdem az alapokkal – és abszolút kapcsolódik a Szexsulihoz, amit pont azért csinálok, hogy terjedjenek a hasznos információk, “oszoljanak” a tévhitek:) – a fenntartható szex alapja, hogy edukálva vagyok, például tisztában vagyok azzal, hogy hogyan lesz a gyerek, tudom, hogy milyen védekezési módszerek vannak, és tudatosan családtervezek. A túlnépesedés is óriási probléma, de erről sokkal hitelesebben tudnak beszélni a Green Guide-osok.

A legfenntarthatóbb szex egyébként az, ha te teljesen egyedül segédeszközök használata nélkül a kis ügyes kezeddel magadhoz nyúlsz. Szóval légyszi, minden önkielégítés után tapsold meg magad, mert sokat tettél a Földért! <3

ÓVSZER

Mi a baj vele?

Tavaly ősszel tarolt a hír, hogy Vietnámban óvszer újrahasznosító üzemet zárt be a rendőrség – kifőzték és újracsomagolták az ismeretlen helyről származó használt gumikat. Ez nem az a fenntarthatósági hír, aminek örülsz…

“Nincs egyszer használatosabb műanyag az óvszernél: évente több milliárd darabot használnak el a világon, és bár a természetes gumi, így a kaucsuk nedvéből nyert latex lebomlik, az óvszerek alapanyagát képező szintetikus latex és más anyagok, így a poliizoprén azonban nem – és az újrahasznosítást is kizárhatjuk. Az óvszerek emellett számos más vegyi anyagot is tartalmaznak, amelyek a környezetre és az egészségünkre is károsak lehetnek, így parabéneket, Nonoxynol-9-et, glicerint, benzokaint ” – írja szintén a hvg egy tavaly év végi cikke.

Igazából a gyártása közben keletkezik a legtöbb káros anyag – és ha nagyon-nagyon részletesen kíváncsiak vagytok az óvszerek ökológiai lábnyomára ezt az angol kutatást ajánlom.

plusz egy

Orális szex közben védekezésre jó lehet az dental/oral dam is, ami egy kis latex darab. Ha ökotudatos óvszerből készíted, akkor a dental dam is környezetkímélő darab lesz, amennyire lehet.  Itt egy útmutató, hogyan lehet óvszerből csinálni. 

Milyen fenntartható megoldások vannak?

Ha például elég neked az a vállalás, amit a Durex tett, hogy csökkenti a karbonlábnyomát és nem kiáltasz “greenwashingot”, akkor máris van egy márkád. De ha neked ez nem elég meggyőző, akkor keresd az alternatív alapanyagokat: van vegán óvszer, természetes latex, de van báránybőrből készült is. Egyébként az átlag óvszerben van kazein (állati eredetű fehérje), ezzel lágyítják a gumit.

Hol találok ilyet?

Mindig itthon is beszerezhető megoldásokat ajánlunk, hiszen fenntartható-e a környezetbarát óvszer, ha mondjuk 3000 kilométer távolságból érkezik?

  • GLYDE: Hormonmentes Jankától kezdve a Rossmannig több helyen lehet itthon is venni az ausztrál vegán óvszerből.
  • Dr. Müller teaolajos óvszer:  Bár a latex és az olaj nincsenek jóban egymással, ők azt ígérik, ha vízbázisú síkosítóval használod biztonságos marad.
  • Masculan: Organikus óvszerként árulják, minden szépet ígér a CO2 semlegességtől az extravékonyságig.
  • FAir Squarded: Ahogy a nevéből is kiderül, ez fair trade és pluszban hozzá natur kaucsuk.

FOGAMZÁSGÁTLÓ TABLETTA

Mi a baj vele?

Nekem a fogamzásgátló tabletta nagyon nem jött be, nagyjából 15 éve nem is szedek. A testemmel baromira nem volt kompatibilis, és akkor még nem is hallottam arról, hogy a kipisilt hormonok mit tesznek az élővilággal. “A hormonokat tartalmazó fogamzásgátló tabletták hatóanyagai a vizelettel bekerülnek az ökoszisztémába: az 1990-es évek óta vizsgálják, milyen hatással lehetnek a vízbe kerülő gyógyszermaradványok az élővilágra” – szintén a feljebb idézett hvg cikkből szedtem ki ezt a részletet. Itt pedig egy 2012-es szakdolgozat, ami már ekkor ezt a témát vizsgálta a magyar vizekben.

Milyen fenntartható megoldások vannak?

Emlékszem, hogy amikor 1999-ben fogamzásgátló tanácsért mentem a nőgyógyászhoz, az nagyjából annyi volt, hogy felírt egy gyógyszert, szedjem be, aztán esetleg, ha nem érzem magam jól, szóljak, és felír másikat. Szerencsére már tényleg van sok lehetőség – most azt nézzétek el, hogy csak a fenntarthatósági szempontokat vettük figyelembe, az árait nem. Egy normális nőgyógyásztól meg lehet kérdezni, hogy melyik verzióban van a legkevesebb hormon. Ugyanakkor meg, ha megnézitek csak a külföldi zöld oldalakat, akik ezzel a témával foglalkoznak, a fogamzásgátló tablettát a pokol tüzén égetnék el. (Azt azért, ne felejtsük el, hogy a fogamzásgátló tabletta megjelenése a világban szabaddá tette a nőket, másik kérdés, hogy mit tett az egészségünkkel.)

Hol találok ilyet?

Kérdezd ki alaposan a nőgyógyászodat! Ha nem kapsz megnyugtató választ, van még másik nőgyógyász, akitől kérdezhetsz!

MÉHEN BELÜLI ESZKÖZÖK/SPIRÁL

Mi a baj vele?

Én ezért választottam ezt 4 éve, mert az akkori számok szerint ezerszer kevesebb hormont tartalmazott, mint az akkori legmodernebb fogamzásgátló. Egyszer felrakják, aztán 3-4-5 év múlva leveszik. Persze ez sem való mindenkinek, nekem éppen ez működik. Ezt tartják a legkevésbé környezetterhelő hormonális fogamzásgátló módszernek. T alakú gyógyszerleadó rendszer méhen belül többnyire műanyagból és rézből, sajnos arról nem találtam adatokat, hogy mekkora a környezetterhelése a gyártás közben ezeknek az eszközönek. Egyébként, hogy válaszoljak arra a kérdésre, hogy mi a baj vele: az, hogy ebben is van hormon.

Hol találok ilyet?

Kérdezd ki alaposan a nőgyógyászodat! Ha nem kapsz megnyugtató választ, van még másik nőgyógyász, akitől kérdezhetsz!

HÜVELYGYŰRŰ, PESSZÁRIUM

Mi a baj velük?

Ők valahol a fogamzásgátló tabletta és a méhen belüli eszközök között vannak, ha a fenntarthatóság a fő szempont. Bár vannak, akik szerint a pesszárium sokkal fenntarthatóbb megoldás, mint például az én méhen belüli eszközöm. Mindkettőből lehet venni orvosi szilikonból készült darabot, érdemes utánanézni a gyártási körülményeknek is. Ugyanakkor ott a másik kérdés, hogy a pesszáriumhoz használt spermicid gél mennyire fenntartható?

Hol találok ilyet?

Kérdezd ki alaposan a nőgyógyászodat! Ha nem kapsz megnyugtató választ, van még másik nőgyógyász, akitől kérdezhetsz!

ALTERNATÍVA LEHET A HORMONMENTES FOGAMZÁSGÁTLÁS, HA…

  • …állandó partnered van hosszú távú kapcsolatban (és ezt mindketten így gondoljátok), és nem kell félned a nemi betegségektől.
  • …végtelenül tudatos és pontos vagy.
  • …tudatos családtervező vagy, később szeretnél majd babát.
  • …véletlen teherbeesés esélyét is kalkuláld bele, nyilván, ahogy a többi módszernél is!

Hol találok ilyet?

Ciklusmesék Nóránál és Hormonmentes Jankánál találtok ilyen tartalmakat, de arra bíztatlak benneteket, hogy mindig mindent – a Szexsulit is – kritikai gondolkodással olvassátok! Tájékozódjatok alaposan, mielőtt ebbe belevágtok, nézzetek meg több forrást, és bízzatok a hiteles orvosokban is!

ÉS ITT A GREEN GUIDE TELJES CIKKE A TÉMÁBAN!

A Szexsuli eddigi cikkei a fogamzásgátlásról:

Egy cikk a fogamzásgátlásról pasiknak is

A pasim fizeti a fogamzásgátlóm felét

“Olyan helyes és gazdag pasi, biztosan nincs HPV-je”

 

Borítókép: Green Guide

Print Friendly, PDF & Email