Szex.Egészség

Mit lehet csinálni, ha valaki a tudtod nélkül veszi le az óvszert szex közben?

közös beleegyezés nélkül óvszer

“Levoltam kötözve és lovagolt rajtam a csaj, de egyszercsak leugrott, levette a gumit, majd visszahuppant az engedélyem nélkül” – nem szó szerint, de ilyesmit írt Szexsuli Instagramon  -nevezzük Tamásnak – Tamás. A Story-ban azt kérdeztem tőletek, hogy volt-e olyan tapasztalatotok, amikor a másik fél az engedélyetek nélkül levette az óvszert szex közben. A téma azért merült fel, mert Kaliforniában készültek február közepén olyan törvényt hozni, hogy lehessen szexuális zaklatónak tekinheti azt, aki “gumisunyit” követ el a 444 fordítása szerint.

Stealthing – így hívják a jelenséget angolul és a Google szerint azt akarják leginkább tudni erről az emberek, hogy ez egyáltalán bűncselekmény-e. Bevallom, hogy kicsit gyomorszájon vágott, hogy nagyon sokan írtátok – csajok is, pasik is – hogy igen, tapasztaltatok ilyet, és azon gondolkodtam, hogy mi ennek a megoldása, hogy lehet ilyen szituációban Magyarországon igazságot keresni, tenni. A jogi részéről megkérdeztem Mérő Verát, aki a “Nem tehetsz róla, de tehetsz ellene” most már alapítványt létrehozta, a lelki részéről pedig Csörgits Kinga, alternatív szexuálterapeutát.

“Ha a stealther tud például a szervezetében jelen lévő HIV fertőzésről, akkor itthon ez szándékos veszélyeztetés” – kaptam a választ Verától, aki hozzátette, hogy sajnos ez nagyon nehezen bizonyítható és hazai kórházi protokoll sincs hozzá. “Leginkább STD szűrés és útilapu az illetőnek, esetleg a sztorit el lehet mesélni a pasi anyukájának, apukájának.”

“Nem beszélünk eleget a szexről, a vágyainkról, a határainkról, ez így van a hosszú távú kapcsolatokban és az egyéjszakásokban is” – kezdte Csörgits Kinga, alternatív szexuálterapeuta. “Minél alaposabban megbeszélitek, kijelölitek a határokat, annál egyértelműbb mindegyik fél számára, hogy meddig mehet el. Korábban a BDSM volt a kutatási területem, ahol sokkal-sokkal nagyobb bizalomfaktor kell, mint egy standard együttléthez vagyis szóban megkötött szerződésekkel mennek bele, erre lenne szükség minden esetben. Velem történt olyan nem megfelelő kommunikáció miatt, hogy a partnerem azt gondolta a párbeszédeinkből, hogy csak azért mert fogamzásgátlót szedek belém élvezhet, pedig én ezt így sohasem mondtam.”

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy csak azért, mert nem volt egyértelmű a kommunikáció, te vagy a hibás, hogy ilyesmi megtörtént veled – ezt most felelős Szexsuli szerkesztőként teszem hozzá.

https://www.ohsuli.hu/2019/08/03/kozos-beleegyezes-youtube/

De mit javasol Kinga arra az esetre, hogyha ez megtörtént veled bármilyen formában?

Egyáltalán nem mindegy, hogy a bizalmaddal való visszaélés felnőtt vagy kamaszkorodban történik, valószínűleg felnőttként több eszközöd van a megoldásra, a feloldásra. “Velem is történt tinédzserkoromban olyan, amire ott és akkor nem tudtam megfelelően reagálni, lefagytam” – mondta el a saját tapasztalatát Csörgits Kinga. “Pedig a traumafeldolgozás folyamatában nagyon fontos lenne, hogy ott és akkor lereagálja az ember a helyzetet, jelezze, hogy ez nincs rendben egyáltalán. Ugyanakkor nagyon emberi, hogy nem tudunk ott és akkor reagálni, pedig tudjuk, hogy ez nincs rendben, legtöbbször a félelem miatt inkább lefagyunk. Sajnos később még ezzel a plusz szégyenérzettel is kezdeni kell valamit.”

Kinga is javasolja, hogy mondjuk el a barátainknak, osszuk meg a történetünket olyanokkal, akik valóban jó hallgatóság és bízunk bennük. Nyilván az sem mindegy, hogy előzőleg éltünk-e át abúzust, mert ha igen, akkor azt a traumát is visszahozhatja, érdemes szakemberhez fordulni, sőt egy külső szemlélő behívása mindenképpen fontos, a traumákról beszélni kell. Ne szégyelljetek szalkemberhez fordulni! Ha pedig mindez egy párkapcsolatban történik konszenzus nélkül nagyon messzire vezető kérdés, mert ott már nem is szexről van szó, hanem egymás közötti hatalmi játszmákról…”

——————————————————————————————————————————–

“Nem tehetsz róla, de tehetsz ellene” Alapítvány Facebook oldala

Csörgits Kinga, alternatív szexuálterapeuta Instagram , Facebook oldala és a YouTube csatornája.

Borítókép: Unsplash
Print Friendly, PDF & Email