Szex.Egészség

Hogyan érdemes nem megalázni a gyerekedet, ha önkielégít?

önkielégítés mit mondja a gyereknek

Nekem nincs gyerekem, unokahúgom és unokaöcsém van, de velük is beszélgetek a testükről  – nyilván ahogy egy öt és hét évessel ilyesmikről beszélgetsz. Egyelőre ott tartunk, hogy van olyan is, hogy a fiúk a fiúkba, a lányok meg a lányokba szerelmesek. Próbálom az iskolai erkölcstant feloldani:)

Hű, én nagyon bírom az The Invention of Lying című filmet (magyarul a csodálatos Lódító hódító címet adták neki) – arról szól, hogy a olyan világban élnek, ahol nincs hazugság, kamuzás, mindenki simán mindig mondja, amire gondol. Az a jelenet, amikor az első randi előtt elmondja a csaj az érte jött pasinak az ajtajában indulás előtt, hogy épp most nyúlt magához, ahogy azt randi előtt kell…tökéletes)

Tényleg képzeljétek el, hogy olyan világban élünk, ahol simán lehet beszélgetni a szexről, önkielégítésről, bármi testhez kapcsolódó dologról anélkül, hogy leégne a pofánk. Mondjuk pont olyan párbeszéd lenne az önkielégítés, mint a “Most voltam fodrásznál” vagy a “Mit hoztál a boltból?”.

Szóval összeszedtem szerintem hiteles oldalak, szakemberek gondolatait arról, hogyan beszélj a gyerekeddel az önkielégítésről. Az biztos, hogy ez az egész egy folyamat, vagyis sokkal könnyebb dolgod lesz, ha már kicsi korától beszélsz vele a testéről, szóval vagytok egy olyan viszonyban, hogy ha először észreveszed, hogy “úristen, jaj, odanyúlt”, akkor tudjatok róla beszélgetni és nem ott kell elkezdeni ezt az egészet. Az előbb belinkelt Webbeteg cikkben találtam egy tök jó mondatot: ha téged szülőként ez borzasztóan zavar, akkor a saját szexualitásodhoz való hozzáállásodat is vizsgáld felül! A gyerekeknél az önkielégítés abszolút a fejlődésük része, és szülőként tök durva, de ez van – nagy felelősséged van abban, hogy a gyereked, hogyan éli meg felnőtt korában a szexualitást.

https://www.canva.com/design/DAEdOXqjhvs/view

 

Ha magyarul szeretnél olvasni arról, hogyan beszélj a gyerekeddel a szexről, kattints a yelon.hu-ra!

 

Borítókép: Unsplash

Print Friendly, PDF & Email