szexsuli, őszinte párbeszéd a szexről

Egészen pontosan, hogyan mondd el, mit akarsz az ágyban (vagy máshol)

Amikor szakmailag Pirner Alma fétistanfolyamán jártam még évekkel ezelőtt, az egyik legmeglepőbb fordulat az volt, hogy kivétel nélkül az összes csaj – voltunk nyolcan – azt mondta, hogy ők benne lennének egy csomó mindenben, de a pasijuk meg nem annyira, és ez milyen rossz.

Nyilván most én sem fogom megmondani a tutit ebben a cikkben, hogy hogyan vedd rá a másikat, ha szeretnéd, hogy elfenekeljen, ő meg az istennek nem akar. Egyrészt az, hogy minden fél benne legyen bármilyen szexuális tevékenységben, alap – írtam már a közös beleegyezésről.

Szóval volt egy szülinapom, amikor kutyahámot kaptam ajándékba, és baromira kiakadtam, mert nem egészen kutyahámra gondoltam, amikor kötözős játékokra utalgattam. Na, de a lényeg, hogy ez a témakör is erősen a “beszéljétek meg őszintén kategória”. Oké, de mikor is lehet erről beszélni? Mondjuk azt, hogy időben. Az egyik barátnőm frászt kapott attól, hogy az első randin megkérdezte a randipartnere, hogy hányas lába van, mert ő nagyon szereti a női lábakat. Ez így tisztasor, mert a barátnőm meg nem szeretné, hogy bárki a lábujját szopogassa, itt eldönthette, hogy akarja-e folytatni a randit vagy sem.

Kommunikálj, kommunikálj, kommunikálj!

Lehet az első randin ez kicsit túl sok információ volt, de az ismerkedési szakaszban – ha van ilyen a kapcsolatban – lehet tapogatózni, utalni rá, viccelni,  a másik reakcióiból rá fogsz jönni, hogy mi a helyzet. Oly csodás az internet, millió mém van már az ilyen esetekre, át lehet küldeni a másiknak, és kiderül, hogy mi lesz. Itt nem az a lényeg, hogy tűpontosan ugyanazt akarjátok kipróbálni, persze, ha ez a szituáció, elképesztően szerencsések vagytok. Hanem az, hogy van-e kedve a másiknak kipróbálni azt, amit te nagyon szeretnél, vagy frászt kap tőle…

De mégis, hogyan lehet az ilyet tálalni?

Összegyűjtöttem nektek néhány szakértő tanácsát a Vice cikkéből, hogy mit tanácsol egy profi, hogyan beszéljetek erről.

  • “Beszéljetek a szexről a kapcsolat elejétől, és gyakran, hogy az erről való párbeszéd egy norma legyen a kapcsolatotokban!” – idézi a cikk Justin Lehmiller szociálpszichológus szexkutatót.
  • “Ha kínos, akkor is beszélj róla! A szexről beszélni általában kínos, de ne félj a kínos párbeszédektől, mert nem beszélni az egészről is éppen olyan rossz!”
  • “Kezdheted valami olyasmivel, hogy szeretnél valamit a partnereddel megosztani, de hezitálsz, és félsz, hogy mit szól a másik” – ezt a tanácsot a Brianna Rader, a Juicebox nevű applikáció alapítója mondja. Léteznek, igaz angol nyelven, olyan applikációk, amelyekkel lehet egymásnak küldözgetni vágyakat. (Itt van egy gyűjtés belőlük.)
  • Csináljatok “igen, nem, talán” listát!- javasolja Stella Harris, szexcoach. Nyilván idáig is el kell jutni, de ha mindketten nyitottak vagytok, jó délutáni program lehet, és még jókat is röhöghettek közben.
  • “Ne vedd biztosra, hogy ismered a másikat, vagyis azt, hogy tudod, mi jár a fejében, és mit szeretne!” – Shula Melame, New York-i párkapcsolati tanácsadó hívja fel a figyelmet arra, hogy a közös beleegyezés fontos, és anélkül, hogy előre megbeszéltétek volna, ne kezdj mondjuk análszexbe.
  • “Figyelj a testbeszédre!” – vagyis vedd észre, ha a partnerednek valami jó, és azt is, ha nem. Ha hülyén érzed magad attól, hogy szex közben megkérdezd, hogy jó érzés-e az, amit éppen csinálsz, kérdezd meg akár utána, ha attól kevésbé érzed magad hülyén. Illetve, ha valamit nagyon szeretsz, bátorítsd a parnered, hogy csinálja azt többször.

Ha van jó tipped kommunikáció és szex témában, oszd meg velünk kommentben a Szexsuli Insta oldalán!

Borítókép: Fortepan/ADOMÁNYOZÓ: Bauer Sándor; 1955

Print Friendly, PDF & Email
Liked it? Take a second to support szexsuli on Patreon!