Szex.Egészség

Jó fej magyarok/Periodbox: “Pont most gondoltam rád, mert épp ma jött meg”

periodbox szexsuli

Az Instagramon futottam bele a Periodboxba, nem tudom, ti ismeritek-e az “előfizetéses doboz” intézményét. Én korábban a beauty boxokat és a japán csokis-cukorkás variációkat ismertem, de amikor megláttam, hogy valaki megcsinálta a magyar dobozt, ráadásul menstruáció témában, küldtem egy levelet a Periodbox címére, és a 22 éves Muszti Anett, ötletgazda válaszolt a kérdéseimre:

Hogy kezdődött az egész? Hogy jutott eszedbe? Mi volt az a pont, amikor azt mondtad, oké, én ezt megcsinálom és kész?

Sokan vannak, akik már jóval előre bevásárolnak “azokra a napokra”. Na, én nem ilyen vagyok. Mindig utolsó utáni pillanatban intéztem el, vagy amikor már késő volt, meg kellett kérnem mást, hogy rohanjon el helyettem a boltba tamponért és minden másért, amire szükségem volt. Valahogy sosem fordítottam erre nagy figyelmet, mert mindig volt, ami fontosabbnak tűnt, gondoltam ráér…

2018 nyarán, talán július végén, pont egy ilyen szenvedős eset után, eszembe jutott, milyen egyszerű lenne, ha minden hónapban házhoz érkezne egy csomag, amiben minden benne van, amire szükségem lehet a menstruációmhoz. Arra gondoltam, ez mekkora segítség lehet egy elfoglalt nőnek. És nem azért, mert nem tud bevásárolni magának, hanem a kényelem és a törődés miatt.

Végülis, pizzát sem azért rendelsz, mert nem tudsz otthon sütni.

Ezután az ötletet megosztottam a párommal, aki már régóta vállalkozik, és annyira megtetszett neki, hogy azonnal utánanéztünk a dolgoknak. Megnéztük, mi kell hozzá, honnan tudjuk beszerezni a termékeket, stb.. Majd decemberben jutottunk el oda, hogy meg is valósítottuk az ötletet, 2019 február elsején pedig elstartolt a Periodbox.

 

View this post on Instagram

 

Szia! Muszti Anett vagyok, a Periodbox alapítója. Kíváncsi vagy, hogyan alakult meg a Periodbox? 👉🏻 Azért hoztuk létre, hogy kényelmessé tegyük a menstruációs napjaidat. Sajnos nem tudjuk teljesen megszüntetni az ezzel járó fájdalmakat, problémákat, de küldhetünk egy dobozt, ami tele van hasznos és izgalmas dolgokkal. Ebben megtalálsz mindent, amire szükséged lehet, sőt ezeket a termékeket nem csak a menzeszed alatt tudod használni. Törődést és segítségét biztosítunk számodra ezeken a napokon, hogy jobban érezd magad. ✨ Ha szeretnéd Te is megkapni ezt, vagyis a Periodbox-élményt, nézz be a megújult weboldalunkra! 💌 ➡️ www.periodbox.hu #periodbox #periodboxhungary #menstruáció #menstruációsintelligencia #nőiközösség

A post shared by Periodbox Hungary (@periodboxhungary) on

Annak, aki még sosem hallott a Periodboxról, elmagyaráznád, hogy mi is ez pontosan? Hogy működik? Milyen vezértelvek mentén állítjátok össze a csomagokat?

A Periodbox egy menstruációs doboz szolgáltatás. Ez a doboz tartalmaz mindent, amire szükséged lehet a menzeszed idején. (Természetesen a legtöbb terméket ezen kívül is tudod használni.) A dobozban találsz higiéniai termékeket (tampont és betétet), amik számát és méretét Te adod meg, valamint különböző természetes fájdalomcsillapítókat, például melegítőtapaszt és teákat, szépség- és testápolási termékeket és ami a legjobb ilyenkor, édességeket is. A Periodbox dobozokhoz alapvetően kétféleképpen tudsz hozzájutni: előfizetéssel és megrendeléssel.

Előfizetés esetén minden hónapban automatikusan házhoz érkezik az általad választott doboz, az általad megadott időpontra. Ha nem szeretnéd tovább kapni a boxot, bármikor le is mondhatod az előfizetésed, nincs hűségidő. Szerintem ez a legkényelmesebb megoldás, mivel nem kell minden hónapban újra megrendelni, nincs semmi dolgod, csak élvezni a Periodbox által nyújtott kényelmet! Ja, és ebben az esetben ingyenes a kiszállítás.

Ha nem szeretnél azonnal elköteleződni, havonta egyszer, egy előre meghatározott időszakban van lehetőséged egyszeri megrendeléssel is kipróbálni a dobozokat.

A csomagokat az alapján állítjuk össze, hogy egy nőnek mire lehet szüksége a hétköznapokon, illetve próbálunk mindig kisebb, extra dolgokat is belecsempészni (például egy fürdőbomba, illatgyertya), amit nem biztos, hogy mindennap megvennél magadnak és amikkel kicsit kizökkenhetsz a megszokott hétköznapokból. Szóval szeretnénk elérni, hogy több időt fordítsanak magukra, mert fontosnak tartjuk az “énidőt”. Tudjuk, hogy ez nem könnyű, ezért bátorítjuk őket, hogy kapcsoljanak ki, relaxáljanak. Ehhez is nyújt segítséget a Periodbox.

Milyen reakciókat kaptál a barátoktól, a családtól? Támogattak, lebeszéltek?

Amikor előálltam az ismerőseimnek, családnak az ötlettel, furán néztek rám. Láttam az arcukon, hogy azt gondolják: “Mi a fenéért akar ez menstruációs dobozt csinálni?” Magyarországon még nem elterjedt ez a szolgáltatás (viszont az USÁ-ban például rengeteg ilyen van és nagyon szeretik az emberek), sem az előfizetéses modell, és ezt tapasztaltam a közvetlen környezetemen is. Fogalmuk sem volt, miért jó egy ilyen box előfizetés és hülyeségnek tartották. A legtöbb ismerősöm próbált lebeszélni, mert “ezt úgy sem fogja megvenni senki”. Ezt gondolták, mivel ha ők nem vennék meg, akkor más sem. Voltak páran, akik talán féltékenységből elfordultak tőlem. Az elején bántott a dolog, de most már nem foglalkozom velük, csak csinálom a dolgom. Sajnos a családomban is sokan így álltak hozzá, de a szüleim teljes mértékben támogattak, bár utólag mondták, hogy nem hitték volna, hogy bejön a dolog. (Szerintem az apukám még mindig nem érti, mit is csinálok, de ennek ellenére mindig mellettem áll :D)

Egyébként a barátaim azóta elfogadták, hogy ilyen “fura” ismerősük van, aki 22 évesen menstruációs dobozt csinált és már lazán veszik. Egyszer írtam egy barátnőmnek, hogy épp zenét hallgatok és eszembe jutott arról a számról. Erre ezt a választ kaptam: “Hú, én is pont most gondoltam rád, mert épp ma jött meg..” ..és nem ez volt az egyetlen ilyen üzenet.

Mennyire nyitottak itthon erre a nők, lányok, asszonyok? Kik a megrendelőid?

Az látszik, hogy Magyarországon nem annyira ismertek ezek a dobozos szolgáltatások, viszont azért van egy-kettő, ami régebb óta működik. Az előfizetéstől, sőt általában egy egyszerű bankkártyás fizetéstől is nagyon tartanak az emberek, pedig ez az egyik legbiztonságosabb fizetési mód, csak az emberek fejében valamiért ez egy veszélyes dologként ragadt meg.

Nem nagyon tudom behatárolni a korosztályt, de ha kell, akkor talán a 20-30 év közötti nők használják. De például vannak anyukák is, akik a kislányuknak rendelik a dobozt. Az a tapasztalat, hogy először tetszik a lányoknak/nőknek a box, de nehezen veszik rá magukat, hogy megrendeljék a dobozt. Talán ez azért van, mert még nem találkoztak ilyennel, de miután kipróbálták, teljesen elégedettek vele és sokan rövid időn belül előfizetővé válnak.

 

View this post on Instagram

 

🤭🤭 #menstruacio #menstruáció #mém #menstruaciosmém #nőiközösség #instahun #magyarinsta

A post shared by Periodbox Hungary (@periodboxhungary) on

Milyen visszajelzéseket kapsz? Esetleg van-e valami ehhez kapcsolódó történeted? Olyasmire gondolok, hogy esetleg volt-e olyan, hogy pasi rendelt a kedvesének? Vagy ilyesmiről ne is álmodozzak?

Sok barátnőm álmodozik arról, hogy a pasija rendel neki. Sajnos a fiúkat még találtuk meg ezzel, de ami késik nem múlik.:)

Mit gondolsz, hol tartunk itthon az intimitás, testiségről való tudásban, párbeszédben? Mennyire merjük elmondani az ezzel kapcsolatos problémáinkat egymásnak?

Szerintem itthon az intimitás, menstruáció teljesen tabu témának számít, az emberek nem igazán mernek ilyen dolgokról nyíltan beszélni. Ezt főleg azóta figyeltem meg, amióta létezik a Periodbox. Nagyon sokat olvastam, tanultam a menstruációról és a testünk működéséről, ezért nem érzem magam kellemetlenül, amikor erről kell beszélnem, viszont ha az ismerőseim körében szóba jön egy-egy intimebb téma, a legtöbben zavarba jönnek. Sajnos az iskolában nem kaptunk/kapunk megfelelő felkészítést vagy átfogóbb tudást ezekről, pedig fontos lenne, hogy ismerjük, hogyan működik a testünk. Sokan sajnos alapvető dolgokkal nincsenek tisztába. Ezzel kapcsolatosan épp dolgozunk valamin, de erről még nem mondhatok semmit.

Van egy zárt csoportod is a témában Facebookon, természetesen onnan nem illik kihozni a párbeszédeket, de általánosságban, milyen problémákkal küzdenek itthon a menstruáló nők? Milyen kérdésekkel fordulnak egymáshoz, hozzátok?

A csoportban a legtöbb kérdés a menstruációs fájdalmakkal kapcsolatban érkezik hozzánk. Mit javasolunk, mivel lehet oldani ezeket. Sok kérdést kapunk még a fogamzásgátlásról, intimkehelyről, mosható betétekről. Természetesen bármilyen női téma szóba jöhet, érdekességeket és vicces képeket is szoktunk megosztani egymással. Ezt a csoportot azért hoztam létre, hogy itt bármiről nyíltan lehessen beszélni és tanácsot adni egymásnak. Nyilván egy bizonyos kereten belül tudunk segíteni, van, amikor érdemesebb orvoshoz, nőgyógyászhoz fordulni, de ilyen esetben ezt szoktuk is javasolni.

Vannak-e esetleg általános tévhitek, ha igen, melyek ezek a kérdések?

Sajnos sokszor azt veszem észre, hogy az alap tudásunk is hiányos. Sok tévhit él például a fogamzásgátlással kapcsolatban. Sokan a fogamzásgátló tablettákat tekintik egyetlen megoldásnak, pedig ha jobban utánanézünk sok más, természetes mód létezik, amikkel nem károsítjuk a szervezetünket mesterséges anyagokkal.

Kattints a képre!

Print Friendly, PDF & Email