Szex.Egészség

Öt tévhit az AIDS-ről és a HIV-fertőzésről, amiket ideje elfelejteni

AIDS, HIV tévhitek

Amikor 1991-ben Magic Johnson, a világ egyik legismertebb kosárlabda játékosa bejelentette, hogy HIV-pozitív, ledöbbent a világ, és sokan biztosak voltak abban, hogy ez a bejelentés egyenlő a halálos ítélettel. Pedig  – akkor még nem tudták, hogy ez lehetséges – Magic Johnson boldogan él ma is, és a diagnózisa után rengeteget tett azért, hogy lekerüljön a stigma ezekről a betegségekről. (Ha szeretnétek erről több részletet megtudni, akkor az Apple+-on futó “Magic, így hívnak” című dokumentumsorozatot ajánljuk.) Ebben a blogbejegyzésünkben szeretnénk eloszlatni a még máig fennálló tévhitek közül párat.

MI az a HIV, mi az az AIDS?

“A HIV vírus a nevét az általa okozott tünetegyüttesről kapta: az immunrendszer gyengítésével támadja meg az emberi szervezetet, szó szerinti jelentése humán (emberi) immundeficiens (immunrendszert gyengítő) vírus. A fertőzés éppen ezért nem csak egy szervet érint, hanem az egész szervezetet” – írja a Semmelweis Egyetem blogja. Az AIDS pedig a HIV fertőzés egyik fázisa, amely nagyon súlyos. De ezekről már biztosan olvastatok máshol is, és ha szeretnétek többet tudni a tünetekről, a kezelésről akkor a fenti Semmelweis linken megtehetitek.

Első tévhit: HIV fertőzéssel nem lehet normális életet élni

Például azzal, hogy olvasod ezt a blogbejegyzést edukálod magad és  sokat teszel azért, hogy elfogadóbb és nyitottabb legyen a társadalom, és ne féljenek az emberek a HIV fertőzött betegekről. Ez is egy nagyon fontos része annak, hogy normálisan élhessenek ezek a betegek. A korábban említett Magic dokumentumfilm nagyon szívszorító része, amikor egy 6-7 éves kislány zokog keservesen, hogy félnek tőle a társai az iskolában és senki sem akar vele játszani a szünetben.

Természetesen az orvostudomány fejlődése, az antiretrovirális terápia (ART) felfedezése és alkalmazása segít abban, hogy normális életet lehessen élni betegként. Tehát ha korán felfedezik és megfelelő kezelést kap a HIV fertőzött és van támogató közössége, jó életminőségben élhet hosszú életet.

Sőt, van már az úgy nevezett PrEP készítmény, amelyet a fertőzött beteg HIV-negatív partnere szedhet, és 98 százalékos hatékonysággal akadályozza meg a betegség kialakulását a szervezetben. Erről itt olvashattok részletesebben.

Védekezz a nemi úton terjedő betegségek és a nem kívánt terhesség ellen Masculan óvszerekkel! Látogass el a webshopba, de előtte iratkozz fel a hírlevelünkre az azonnali kedvezményért!

Kattints ide a folytatásért!

Ezt a cikket a Masculan Hungary támogatta.

Print Friendly, PDF & Email