Szex.Egészség

Tizenegy mondat a szexről, amit bárcsak általános iskolában hallottam volna

szexsuli általános iskola

Annyira röhejes és ijesztő egyszerre, hogy az iskolai szexuális felvilágosításom része leginkább az volt, hogy  “Menstruálni fogsz, tessék itt egy betét.” És ezzel nagyjából le volt rendezve a dolog, de például arról, hogy van olyan kategória is, hogy nemi úton terjedő betegségek, az nem hangzott el. Pedig milyen szuper lenne, ha már általános iskolában kapna egy olyan tudáscsomagot a zember lánya-fia, amiből kiderülnének az alapok. Azért általánosban, mert egy felmérés szerint az európai tinédzserek húsz százaléka túl van az első szexen 15 éves korára. Sajnos a pornóban nem igazán van szó szexegészségről – pedig azért azt most elképzelem, hogyha mondjuk gumi nélküli szexet látunk a filmben, a szereplők mellett kis szövegbuborékok figyelmeztetnek a kockázatokra.

Na, szóval itt a lista, írjatok hozzá nyugodtan ti is a Szexsuli Instáján!

 1. Használj mindig óvszert a szexuális érintkezés minden formájához! Igen, az orális szex is hordoz kockázatokat. Aki pedig nem akar óvszert használni veled, valószínűleg, nem használt mással sem, szóval para…
 2. Az STD (szexuális úton terjedő betegségek) szűrés mindenkinek való, neked is:) Nem azt jelenti, hogy felelőtlen vagy, aki össze-visszakavar, hanem pont az ellenkezőjét. Vigyázol a testedre, és másokéra is.
 3. Szuper egyszerű szabály: legyél őszinte a partnereddel szexkérdésekben is! Ne tettesd az orgazmust, magaddal cseszel ki!
 4. Ismerd meg önmagadat szexuálisan is: nyúlj magadhoz, figyelj arra, hogy mi a jó neked, így el tudod mondani a partnerednek is, hogy mit szeretnél.
 5. Csak kölcsönösen monogám kapcsolatban STD szűrés után vágjatok bele az óvszer nélküli szexbe!
 6. Bemindenezve lehet a legrosszabb szexdöntéseket hozni – egyrészt legyen nálad óvszer, ha buliba mész, másrészt beszéld meg magaddal előre, mit nem fogsz csinálni. Ilyenkor jól jönnek a haverok is, szóval vigyázzatok egymásra!
 7. Csak olyanba menj bele, amihez van kedved! Csak azért, hogy imponálj másoknak, ne mondj igent semmire! Igen, tudom, hogy ezt tinédzserként nem annyira könnyű, de ha van egy értelmes felnőtt, aki tud erről egy általános iskolással beszélgetni, már jó.
 8. “A HPV csak a csajokra veszélyes, a pasiknak meg tök mindegy” -, na, ez is egy óriási tévhit. Kattints ide, ha többet szeretnél tudni a HPV-ről!
 9. Teljesen oké, ha a saját nemedhez vonzódsz, aki mást mond, aki próbál meggyőzni, hogy nem is azt érzed, amit érzel, az gáz.
 10. Az a szexpartner, aki csak a saját orgazmusával van elfoglalva, és nem érdekli, hogy te mit szeretsz, szeretnél, nem a partnered.
 11. Ne küldözgess meztelen fotót pláne arccal össze-vissza, mert lehet, hogy már 10 percen belül megbánod! Persze nem vagyok a műfaj elrontója, de meztelen képeket csak pontosan, szépen…olyannak küldj, akivel megvan a bizalom…nem kicsit!

A szexegészség alapismereteket Dr. Tamási Béla és a Stopstd blogja alapján írtam, mert a felelős és biztonságos szex az szexi.:)

IRATKOZZ FEL A SZEXSULI HÍRLEVELÉRE ITT!

Borítókép: Unsplash

Print Friendly, PDF & Email