Etikus Pornó

Fenntartható szex 3.: etikus pornó lelőhelyek

fenntartható etikus szex

Tudjátok ez az a hónap, amikor a Valentin nap miatt felesleges hülyeségeket  kellett vennetek egymásnak vagy magatoknak, de pont azért, hogy ezt ne tegyétek vagyis tegyétek tudatosan fogtunk össze a Green Guide csapatával (ők csinálják Budapest menő zöld térképét) és egész februárban a fenntartható szexről találtok cikkeket és Instagram posztokat a Green Guide-nál és itt nálam, a Szexsulin is.

A Szexsuli most februárban minden szerdán frissült egy újabb adag fenntartható szextippel. Először a védekezés, aztán a szexkütyük fenntarthatóságáról szedünk össze nektek jó infókat, végül pedig a nagy kedvencemről, az etikus pornóról lesz szó.

ITT TALÁLOD AZ ELŐZŐ CIKKEKET:

Fenntartható szex 1.: fogamzásgátló módszerek

Fenntartható szex 2.: szexjátékok fenntarthatósága

ETIKUS PORNÓ

Ha jártatok többször a Szexsuli oldalán, akkor abszolút tudjátok, hogy az oldalon csak az etikus pornóról van szó, vagyis arról, hogyha pornót nézel, akkor a pornód is legyen etikus, ne csak az ebéded meg a pólód. 2020 nyarán írtam egy cikket arról, hogy miért fizess a pornóért, ha már műanyagmentes július. Akkor még elég távoli gondolat volt ez a magyar Instagramon, annak ellenére, hogy a fenntarthatóság és az etikus fogyasztás abszolút hot topic. Bízom benne, hogy így fél évvel később már több emberhez elér az üzenet és egy idő után az ingyen pornó is épp olyan ciki lesz, mint műanyag palackos üdítőt venni ebédszünetben vagy bármikor.

Persze az internet korában, amikor csak 2019-ben két és fél milliárdan néztek PornHub videókat – tavaly, 2020-ban a koronavírus karantén miatt ez legalább 30 százalékkal több – lúzernek tűnhet az, aki fizet az ilyen tartalomért. Szerintem pont most van az a kor, amikor érdemes elgondolkodni, hogy a fenntartható és/vagy etikus vásárlás határait meddig toljuk ki. Itt arra gondolok, hogy a klímaváltozás sürgető problémájának kellős közepén egyre többen próbálnak meg szelektíven szemetet gyűjteni, átállni a fenntartható ruhavásárlásra, kipróbálni a zero waste életet, vagy legalábbis törekedni rá. Persze rengeteg szempont van, amit ha mind-mind figyelembe vennénk, képtelenség lenne megfelelni mindnek.

Hogy egészen milyen etikai problémák vannak a PornHubbal, ebben a tavaly év végi Insta Story-mban tudod elolvasni. Lapozd végig!

Colorful Gradient Motivational Quote Instagram Story by eszter jámbor

Hogy azóta ebből mi valósult meg, nem igazán lehet tudni. Kaptam tőletek is pár üzenetet arról, hogy bele lehet futni etikátlan tartalmakba a mai napig…

Szóval, ha fontos neked, hogy etikusan vásárolj, ha megnyugvással tölt el, hogy a pénztárnál csak olyan termékekért fizetsz, amivel rendes, megbízható cégeket támogatsz, akkor legyen az is fontos, hogy a pornófilmed szereplői – akár férfiak, akár nők – tisztességes és biztonságos munkakörülmények között dolgozzanak. Ne legyen kettős mérce: ha sajnálod a nagyipari teremelésben tartott állatokat, akkor sajnáld már a méltatlan munkakörülmények között dolgozó embereket is! Ahogy egyre nagyobb a nyomás a cégeken, hogy egyértelműen jelezzék, mennyire környezetbarátok, mennyire fenntartható az ő tevékenységük, a pornócégek elveit is megtalálod a honlapjukon, ha pedig nincs nekik olyan, akkor elég egyértelmű, hogy miért nincs.

Állandó kedvencemet, Erika Lustot, etikus pornó rendezőt hozom példának, akinek a honlapján egyértelműen jelezve van, hogy milyen alapelvek mentén dolgozik. Tehát, ha fontos neked az, hogy…

  • …a nők szemszöge is megjelenjen a pornóban,
  • …a sokszínűség is jelen legyen,
  • …a filmforgatás minden szereplője a gyakornoktól a rendezőig tisztességes fizetésért, tisztességes körülmények között dolgozzon,
  • …”szexbiztonságos” környezetben, (STD szűrések, minden jelenet minden résztvevő előzetes beleegyezésével történik)
  • …a készítők és a szereplők névvel vállalják a munkájukat, mert büszkék rá…

…akkor fizess az etikus pornóért, és a pénzeddel szavazz arra a cégre, aki etikusan bánik a munkavállalóival.

Hol találok ilyet? 

SZEXSULI TIPP: Érdemes figyelni a kedvezményeket, mert pl. Erika Lustnál gyakran lehet féláron csatlakozni. Érdemes az etikus pornó oldalakat  social média oldalait követni, sokszor van nyereményjáték – osztogatnak akár éves előfizetést is ajándékba. Ezt csak azért merem leírni, mert az egyik barátnőm tényleg nyert így egy egy éves Erika előfizetést. Nem annyira etikus ilyesmit ajánlgatni, de akár többen is összedobhattok egy előfizetésre…

A Szexsuli etikus pornóról szóló cikkeit ide kattintva találod meg!

A Green Guide etikus pornóról szóló cikkét pedig itt tudod elolvasni!

 

Borító: hardcore decor

Print Friendly, PDF & Email